Čutite, da v naše kraje prihaja pomlad?
Res, je da zimsko sonce napoveduje pomladne trende, a do koledarske pomladi je še kar nekaj dni in prav je, da z našimi recepti ostanemo pri zimi. 🙂
Današnji recept, ki smo ga pripravili v sodelovanju s portalom Dear Kitchen, ima še posebej zimski predznak. Ste aktiven smučar, pohodnik ali pa radi uživate v slovenskih tradicionalnih jedeh. Za vas smo danes pripravili nekaj zelo okusnega, zdravega in “energetskega”. Domače kosilo za vas. Dame in gospodje, veganska jota s kislim zeljem:
Sestavine:
- 1 večja rdeča čebula, nasesekljana
- 2 žlici olivnega olja, razdeljeno
- 1 pločevinka (400 g) eko rdečega ali rjavega fižola, z vodo
- 800g – 1kg kislega zelja
- 2 lovorjeva lista
- sol
- poper
- prekajena paprika
- 1,5 l vode
- 4 (400 g) srednji krompirji, olupljeni in narezani na kocke
- 3 stroki česna
Priprava:
- V velikem loncu segrejemo 1 žlico olivnega olja in na njem prepražimo čebulo. Malo jo posolimo, da se lažje zmehča.
- Po parih minutah dodamo fižol skupaj z vodo, kislo zelje, lovorjev list, 1 žlico soli, ščepec popra ter prekajene paprike. Razredčimo z vodo ter zavremo, nato pa na zmernem ognju kuhamo 2 uri.
- Med tem v manjši posodi skuhamo krompir v soljenem kropu. Po približno pol ure ga odstavimo ter pustimo da se malo ohladi. S tlačilko za pire ga rahlo pretlačimo, da dobimo različno velike kose krompirja.
- Ko je zelje skuhano, dodamo krompir z vodo v kateri se je kuhal. Zopet zavremo ter kuhamo še dobro uro.
- Tik pred koncem kuhanja v manjši ponvi segrejemo žlico olivnega olja ter na njem prepražimo drobno sesekljan česen. Dodamo ga joti, premešamo in postrežemo s sveže pečenim kruhom.
Uživajte in dober tek!