Čeprav smo že globoko v drugi polovici poletja in nas jutra že opominjajo, da je pred nami jesen, smo se odločili, da danes preskočimo kar tri letne čase in vam ponudimo nekaj spomladanskega. Dame in gospodje, naša Žana se je potrudila in za vas pripravila recept za spomladanske zavitke s teriyaki omako.
Gremo kar na delo:
Sestavine za 2 osebi (6 zavitkov):
- 6 lističev riževega papirja
- pol glave belega zelja (naribanega ali narezanega na tanko)
- 5 korenčkov (naribanih)
- zelenjava po želji (lahko tudi gobe)
- olivno olje
- sol, kari v prahu
Priprava:
- Zelenjavo prepražite na ponvi z nekaj olja, soljo in karijem v prahu
- Pripravite si nizko posodo z vodo za namakanje lističev, pekač s peki papirjem in čopič za olje
- Posamezen rižev listič najprej namočite v vodi, da se zmehča za zavijanje
- Na spodnjo polovico naložite nadev in ga zvijete. To naredite tako, da nadev najprej prekrijete s spodnjim delom lističa, nato notri privihate stranska dela in na koncu ta že zaviti del “zavihate” po preostanku lističa
- Vsakega po vseh straneh naoljite in položite v pekač. Pečete 10-15 min pri 170 stopinjah. Za bolj avtentično, a manj zdravo izkušnjo, jih lahko spečete v cvrtniku (fritezi).
Teryaki omaka:
- sojina omaka
- sol, poper, sladkor, kari v prahu, čili, ingver
- česen (narezan na drobno)
- olivno olje
- tapiokina moka
Priprava:
- moko in začimbe zmešate posebej v lončku, dodate vodo in sojino omako, da nastane gladka zmes (kot pri pudingu), nato dodate še 1-2 dcl vode
- na olju prepražite česen
- mešanico začimb ob konstantnem mešanju zlijete v ponev in segrevate dokler se ne zgosti
- servirate ob spomladanskih zavitkih ali polito preko njih
Dober tek!