Znani vegani: Rich Roll

V naši rubriki Znani vegani smo do sedaj “gostili” znane osebnosti s področja pop-kulture in športa, ki jih zaradi dobre medijske pokritosti pozna skoraj vsak Zemljan.

Naš namen ni predstavljati ljudi, ki jih pozna ves svet, ampak z vami deliti dejstva, katerih večina Zemljanov ne pozna. Skupni imenovalec pri izbiri “obravnavanih” je bil namreč njihov prehod na vegansko prehrano.

Tokrat vam v rubriki Znani vegani predstavljamo človeka, ki je s pomočjo volje in veganske prehrane dosegel skoraj nemogoče. Rich Roll je diplomant Stanfordske univerze in pravne fakultete Cornell. Pred dobrimi desetimi leti se je kot odvetnik na področju zabavne industrije odločil posloviti od svojih odvečnih kilogramov, alkohola, hitre in nezdrave prehrane. S sabo je sklenil dogovor, da bo dnevno treniral in se popolnoma izogibal predelanim živilom.

S popolno gotovostjo lahko rečem, da se je moja nagla preobrazba iz prezaposlenega človeka srednjih let v ultramaratonca začela in končala s prehranjevanjem z močjo rastlin.

Svojo pot iz začaranega kroga odvisnosti in “zaležanega” načina življenja je opisal v knjigi Finding Ultra, ki je prevedena tudi v slovenščino (Ultraman). Revija Men’s Fitness ga je celo uvrstila na lestvico “petindvajsetih najbolje telesno pripravljenih ljudi na svetu«

Ne želim si preveč zakomplicirati prehranskega dela življenja in nisem obseden z njim. Ne pripravljam zapletenih in dragih jedi. Ne tehtam hrane, ne seštevam gramov in ne razmišljam kaj dosti o razmerju med OH, beljakovinami in maščobami. Zakaj? Ker prekomerno posvečanje takšnim podrobnostim preobremeni človeka. In preobremenjen človek se vedno povrne k starim navadam. Ključna beseda je trajnost. Enostavno povedano – če je preveč zakomplicirano, ne bo trajalo.

 

Več o Richu si lahko preberete na njegovi spletni strani.


Radi pijete kavo? Rich ima za vas nasvet?

Poskusite s hladno pripravo kave. Ta alternativni način ublaži grenkobo kave, vaša priljubljena skodelica pa vas bo za 60 do 70 % manj zakisala.